ДРВА ЗА ОГРЕВ ОБОЛЕЛИМ СУГРАЂАНИМА
5.12.2011

Члан Већа Градске општине Палилула Милош Стојковић, у име руководства општине, обишао је две породице, једну у нишком насељу Ледена стена а другу у селу Лалинац.Слађана Димитријевић је самохрана мајка, разведена је, има 46 година. Болује од епилепсије од своје осме године а 2001. године је имала хирушку интервенцију због тумора. Има и укљештење кичме и болује од реуме. Живи у трошној кући на Леденој стени са ћерком која има 12 година. Ћерка Миљана је неколико пута одлазила од куће због лоше материјалне ситуације јер нема ни услова за учење као ни за дружење са другарицама. Миљана би желела да буде бољи ђак али је то у оваквој ситуацији немогуће. Због своје болести Слађана не може да ради. Издржавају се са 8000 динара које Слађана остварује на име социјалне помоћи. Струја је и овој породици искључена јер има велика дуговања као и обавезе за остале комуналне трошкове. Слађанин син живи са оцем, у другој кући, која се налази у истом дворишту.

У селу Лалинац, дрва за огрев су достављена Живки Станојевић. Ова бака има 80 година и изгубила је вид због високог шећера у крви. Дуже време је везана за постељу. Живи са снајом Зорицом Станојевић која има 54 године и удовица је око 20 година. Снаја Зорица има психичке проблеме, свакодневно узима више лекова како би нормално водила живот и бринула о болесној свекрви. Ова породица нема струју као ни воду. Живе са 4000 динара које остварују на име дотација за туђу негу.

Руководство општине је након реализације пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“ из програма „Exchange 3“, најавио да ће у оквиру својих надлежности, наставити да брине о угроженим становницима. Бесплатан огрев за 50 порадица, које нису сагледане другим видовима социјалне помоћи, само је део активности подршке овој категорији становништва.